Geen verre toekomst, ze bestaan al! Ook een jaren-30 huis kan energieneutraal gemaakt worden.

Hengelo, april 2024

Energieneutraal wonen, het kan!

Energieneutraal: Comfortabel en Duurzaam Wonen

Een energieneutrale woning biedt een comfortabel thuis met geen of zeer lage energiekosten. Deze milieuvriendelijke woningen zorgen voor een tochtvrije, gelijkmatig warme omgeving, met vloeren die nooit koud aanvoelen en een constante toevoer van verse lucht.

 

Energieverbruik in Nederland

In Nederland gaat ongeveer 15% van al het energieverbruik naar woningen. Dankzij betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt, oftewel een energieneutrale woning.

 

Huidige Stand van Energieneutrale Woningen

Per 1 januari 2020 zijn er al bijna 12.000 energieneutrale woningen in Nederland. En er staan nog duizenden nieuwe energieneutrale woningen gepland voor zowel kopers als huurders. Huiseigenaren kunnen kiezen voor nieuwbouw, maar ook bestaande woningen kunnen energieneutraal worden verbouwd.

 

Kenmerken van een Energieneutraal Huis

Een energieneutraal huis kenmerkt zich doordat het energieverbruik in balans is met de energie die zelf wordt opgewekt. Deze balans wordt bereikt door:

  1. Het energieverbruik zo laag mogelijk te houden.
  2. De benodigde energie duurzaam zelf op te wekken.

Zelf energie opwekken kan bijvoorbeeld met zonnepanelen, maar het kan ook op lokaal of wijkniveau, of samen met buren. Dit kan met diverse duurzame bronnen zoals zonne-energie, wind, aardwarmte, hout of biogas.

 

Energieverbruik en -levering

Hoewel je waarschijnlijk nog wel stroom nodig hebt van je energiebedrijf (vooral in de winter), lever je zelf ook stroom terug (vooral in de zomer). Over een heel jaar gemeten, heb je dus ‘nul op de meter’. Sommige energieneutrale woningen wekken zelfs meer energie op dan ze verbruiken, en zijn dus energieleverend.

 

Onderdelen van een Energieneutraal Huis

Een energieneutrale woning bevat meestal de volgende onderdelen:

  • Zeer goede isolatie van dak, muren en vloer
  • HR++ glas of triple glas
  • Geen of nauwelijks kieren
  • Ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
  • Vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken, met warm water (minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor onder andere de warmtepomp en apparaten
  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en verbruikt

Deze elementen zorgen ervoor dat een energieneutrale woning niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel en economisch voordelig is.

 

Adviesbureau Energieneutraal berekend wat er voor uw woning of gebouw minimaal benodigd is om energieneutraal te worden. 

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.